„ПАМЕТНИК „АРАБАКОНАК” ДО ИЗВОРА НА РЕКА БЕБРЕШ ПРЕЗ СТАРА МАНДРА В ЗЕМЛИЩЕТО НА С. СТЪРГЕЛ”
 
Еко пътеката е изградена  от община Горна Малина през 2015 г. по  проект, финансиран по „Програма за развитие на селските райони (2007 – 2013 г.)” и е на стойност 292 154,05 лева.

Намира се в северния край на общината, в западна Стара планина - землището на с. Стъргел, между старопланинския проход Арабаконак (Ботевградски) и връх Звездец и е с дължина 8915 м. Началото й започва от паметника на победата „Арабаконак”, (над пътя Горно Камарци – Врачеш – Ботевград) и завършва при най-високия извор на река Бебреш – Цариченец, който е в северното подножие на връх Звездец. Денивелацията на маршрута е 624 м – от 976 м надморска височина при паметника „Арабаконак” до 1600 м при най-високия извор Царичинец на река Бебреш, под връх Звездец (старото наименование на който е Шиндарника)  -  най-високият връх в община Горна Малина с надморска височина  1655 м.  

Еко пътеката не е стръмна, чакълирана е и се изминава пеша или с велосипед с лекота. Тя се пресича на няколко места с туристическия европейски маршрут Е3 „Ком – Емине”,  по който се стига до хижа „Чавдар”, връх „Баба” и хижите „Кашана” и „Мургана”, които се намират в Златишкия проход. Може да направите и с 4 000 м по-дълъг туристическия си преход, ако оставите колата си в  Горно Камарци, откъдето се вие асфалтовият път към Арабаконашката седловина - граница между Западна и Централна Стара планина. От там се стига пеша до паметника Арабаконак, който се намира на източната страна на прохода в борова горичка. Горно Камарци е най-северното село в община Горна Малина. На север зад него  се издига Стара планина, а на юг - Средна гора. От селото тръгват пътищата за два важни старопланински прохода - Витиня и Арабаконак.

 Има два заслона с барбекю, с маси и пейки за около 20 човека и има питейна вода:

-  при Стара мандра, на разстояние 4000 м от началото;

-  под извора на река Бебреш – крайната точка на еко пътеката, на разстояние 9000 м от началото й.

Изградени са и три места за отдих, които са без заслони:

-  След 2200 м от началото на туристическия маршрут, край борова гора има две маси и пейки, от където се открива невероятна гледка на юг към Средна гора, Рила и Родопите, а на югозапад – към Витоша. Там няма питейна вода;

-  След 3000 м има две маси и пейки с изглед на север към магистрала „Хемус” и на северозапад – към връх „Мургаш”. Няма питейна вода;

След 5700 м, в ляво под пътя,  е изградена  чешма с изворна вода, а след още 100 м е водосборът Клисура от горните извори на река Бебреш, а в красивата и прохладна букова гора има маси и пейки за отмора.

Забележителности:

 АРАБАКОНАШКИ ПРОХОД

С историята на прохода Арабаконак са свързани редица драматични  епизоди от новата българска история:

- Арабаконашкият обир на турската пощенска кола, пренасяща данъчните постъпления от Орханийско (Ботевградско) и Тетевенско за османската хазна, извършено на 22 септември 1872 г. в местността „Пантата“, организирана   от Димитър Общи, с цел набавяне на парични средства за закупуване на оръжие за Вътрешната революционна организация в Орхание,  ТетевенПравец и Етрополе

-     Атентатът срещу цар Борис III на 14 април 1925 г., дело на група анархисти;

Ожесточенитe боеве между руските освободителни войски и османската армия, водени тук през зимата на 1877-1878 г. по време на Руско-турската война. Епичната битка на Арабаконашкия проход, където турското командване струпва голямо количество войска и артилерия с 23 оръдия, и кръвопролитните сражения при Ташкесен – днес с. Саранци на 18 - 19 декември 1877 г.  отварят пътя на руския отряд под командването  на ген. Гурко към София.

РУСКИЯТ ПАМЕТНИК НА ПОБЕДАТА „АРАБАКОНАК” е исторически паметник в община Горна Малина с национално значение.

Издигнат е в старопланинския проход „Арабаконак” в памет на загиналите руски, украински, финландски, румънски, беларуски войни в  героичната офанзива на Западния отряд на руските войски през ноември и декември 1877 г.

Всяка година на 3 март около него се събират жителите и гостите на община Горна Малина,  за да почетат подвига на падналите за свободата на

СТАРА МАНДРА е първата строена в България мандра по архитектурен план, одобрен от Министерство на земеделието за преработка на овче мляко в кашкавал, тип Балкански от  „Кредитна кооперация Арабаконак”, с. Стъргел.  Произведеният кашкавал се закупува от кооперация „Напред” – София. На една от международните изложби за млечни продукти в Лайпциг – Германия в края на 30-те години стъргленският кашкавал печели златен медал с грамота. Мандрата спира да работи през 1967 г. Сега е частна собственост, но не се използва.

На 60 м източно от мандрата има чешма с питейна вода, а под нея – заслон за отдих, барбекю и две големи дървени маси с пейки за около 20 човека. На юг се открива прекрасна гледка към Долнокамарската котловина, Средна гора, Родопите  и Рила, а на югозапад – към Витоша.

ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ, с координати x: 23.89559 и y: 42.78111, е висок 1655 метра и се намира в Стара планина, в землището на Стъргел и е на границата на общините Горна Малина и Етрополе.

Връхът  не е ясно изразен – представлява равно плато с няколко ниски могили по него. Триангулачната точка за връх е сложена върху най-високата могила. По времето на хан Аспарух върхът е бил граница между България и Византия и през него е минавал граничен вал. Още по-рано е имало тракийска крепост. Върху останките от тракийската крепост турците са построили звездообразна крепост - Йелдъз табия, т.е. звездна крепост. Оттам и името на върха. Известен е още и като Шиндарника. В западната му част (на територията на община Горна Малина) все още могат да се видят останки от окопите от битката, състояла се  на 17 ноември 1877 година по време на Руско-турската война.

Еко пътека „Паметник "Арабаконак"


Новини