Негушево-Осойца

 

"Почивка с приключения и веселба, снимане, полети с мотоделтапланера на Светльо и посещение на конните  бази в с. Осойца -  при Даниел и Тони. Чалгата е неприемлива във всяка нейна форма“.

Това е програма за поредния уикенд, ако решите да прекарате два чудесни дни извън задушния град, без много да се отдалечавате. Предложението е на къщата за гости „Ян Бибиян“, която се намира  в село Негушево - само на 30 км от София по Подбалканския път.

Негушево, съхранило атмосферата и чара на отминали времена, е нерезделна част от историята на целия район в тази част на Софийското поле и Подбалкана.

Там може да откриете  останки от тракийско светилище и средновековна крепост в местността Градище, както и Оброчен кръст. През 1966 г. светилището е включено от Комитета по култура в списъка на паметниците на културата в Софийски окръг под № 57.

Предполага се, че  селото е възникнало през 1182 г. и е съществувало, когато през 1443-1444 г. от тук преминава кръстоносният поход на крал Владислав III Ягело и на Янош Хуниади, тръгнали заедно срещу османците. През 1715 г. къщите били над 400, но селото е унищожено от Синан паша и хората се пръснали по други села. Една част от тях се заселили на мястото на днешно Горно Негушево. Негушево е било и бойно поле на Западния отряд на руската армия под командването на ген. Гурко срещу османските войски.

За българските кинаджии - оператори и режисьори, Негушево е известно като „Софийската Ковачевица“ заради традиционните  български каменни дувари с големи дървени порти, автентичната атмосфера и разчупения пейзаж. Тук са снимани над 50 български и международни филмови продукции, сред които „Под игото“„Земя”, „Гераците”, „Заветът на Инката”,“Лачените обувки на незнайния войн“, „Английският съсед“ и други.

Преди няколко години селото беше в епицентъра на голяма гражданска инициатива, която  организира местен референдум - срещу  заплахата в този красив и чист район да бъдат открити кариери за добив на камъни. Референдумът завърши с успехи така  бе съхранена природната среда не само в Негушево, но и в цялата община Горна Малина. Възстановена бе и 130-годишната църква "Света Параскева" в селото. Тя е отворена на всички големи християнски празници, както и всяка неделя от 10:00 до 12:30 часа.

Отново плод на гражданска инициатива и доброволен труд , тук бе създадена красива каменна пластика - първият паметник , посветен на пряката демокрация в България, който промени облика на центъра на селото. Съхранена среда, красива и чиста природа, половин час път до София...всичко това е добра възможност за столичани да отдъхнат през уикенда, без да пътуват надалече. Нещо повече, в къщата за гости "Ян Бибиян" в Негушево предлагат смислен и пълноценен отдих, при който може да общувате с хора със сходни интереси, да научите нещо ново, да кривнете в страни от нашенския масов туристически стериотип. “Ян Бибиян“ се намира в долната част на селото, където спира и влакът от Подбалканската линия. В горната част на селото предстои да отвори врати още една къща за гости. Около Негушево има множества места за разходка, като маркираната пътека „Младата гора“, по която ще се насладите на прекрасния пейзаж на Софийското поле, обкръжено с  венец от планини– Витоша, Рила, Средна гора, Стара планина. По друга  пътека – мек селски път между нивите,  може да стигнете пеша или с колело до съседното село Осойца.  

 

Места за настаняване:

Къща за приятели и гости „Ян Бибиян“, с. сп. Негушево – GPS координати42°43’8″N23°43’41″E

Брой легла: 22 легла в 8 стаи, сауна и трапезария , WEB сайт: http://yanbibiya.eu

Електронна поща: tedy@yanbibiyan.eu, Фейсбук: ttps://www.facebook.com/yanbibiyanhouse/?ref=hl

Телфон на домакина Тодор Велков: +359 889571186

 

Осойца е селище с много стара история, още от времето на траките, ако се съди от петте тракийски могили, разположени в землището му. Старото му име е Дааюч кьой, което в превод от турски означава село, заградено от три страни с гора. След Освобождението в Осойца се заселват българи-бежанци от различни краища, като най-голяма е групата от Македония, напуснала родните си места след Кресненско-Разложкото въстание през 1878 г.

В центъра на селото се намират къщата на Иванка Ботева (дъщерята на Христо Ботев и учителка в Осойца) и съпруга й д-р Стоян Христов – паметник на културата, и каменната сграда с часовникова кула (1930 г.) на основното  училище „Асен Златаров”, издигната със средства на осойчани и със заем от 1,1 милиона лева, отпуснат от държавата.  Православната църква „Възнесение Христово”, построена през 1887 г., също е в центъра. Архитектурата й е дело на италиански майстори -каменоделци. Църквата е паметник на културата, под закрилата на ЮНЕСКО. Параклисът ”Успение Богородично” е изграден първоначално някъде около 17 в., но през 19век е разрушен до основи. През 1996 г. инициативен комитет, воден от християнски дух, събира дарения за възстановяване на  средновековния параклис. При разкопките са намерени  останки , свидетелстващи за наличие на тракийско оброчище. Днес параклисът е сред най-посещаваните  места в селото. Намира се в местността Мари мома, в края на селото.

От нематериално културно наследство в с. Осойца най-тържествено честват Еньовден. Според народните представи, на този ден слънцето започва бавно да умира и годината да клони към зимата. Вярва се, че който види сутрин рано окъпалото се в жива вода "играещо" и "трептящо" слънце, ще бъде здрав през цялата година. На Еньовден се гадае за здраве, женитба и плодородие. Тези гадания са включени в обичая надпяване на пръстен или китка, който наподобява ладуването.

Туристически  атракции:

Край селото са изградени две конни бази. Конна база „Ранчо Ездимер” работи с коне от елитна порода и предлага обучение по езда. Организират се разходки по старопланинските склонове и  преходи в горите на Балкана за напреднали в ездата.

За контакт: e-mail :info@ezdimer.com, тел. +359 888725814

Край другата база, която се намира в местността Долна Баба Кевица на изток от селото, има мандра, където може да опитате прясно сирене и квасено мляко без консерванти и подобрители.

 

Конна база „Мартима” в местност Мандрите-Катлъка в близост до селото също предлага езда с треньор и разходка сред природата.

За контакт:e-mail:jasmina.karamiteva@gmail.com, тел.+359 878810614 

 

Места за настаняване/къщи за гости/:

Предлагат се три къщи за гости. Легловата база разполага  с 28 легла. Намира се в селото, махала Богаза. За контакт: +359 878950432

 

 

 

Osoica-Negushevo

Back to parent gallery

Новини