Горно Камарци - Арабаконак - Стъргел - Долно Камарци

 

С историята на прохода Арабаконак са свързани редица драматични  епизоди от новата българска история - Арабаконашкият обир на турската поща, извършен от Димитър Общи, атентатът срещу цар Борис III, дело на група анархисти, и най-вече - ожесточенитe боеве между руските освободителни войски и османската армия, водени тук през зимата на 1877-1878 г. Епичната битка на Арабаконашкия проход, където турското командване струпва голямо количество войска и артилерия с 23 оръдия, и кръвопролитните сражения при с. Саранци на 18 - 19 декември 1877 г.  отварят пътя на руския отряд под командването  на ген. Гурко към София. Паметникът на победата на Арабаконак е издигнат в памет на загиналите руски, украински, финландски, румънски, беларуски войни в тази героична офанзива. Всяка година на 3 март около него се събират жителите на общините Горна Малина, Ботевград, Етрополе, за да почетат подвига на падналите за свободата на България.

До историческото място може да се стигне безпрепятствено през цялата година, защото асфалтовият път стига почти до паметника. За любителите на пешеходния туризъм има и по-привлекателна възможност. През 2015 г. по европейски проект бе изградена нова екопътека с маршрут: „Паметник „Арабаконак” до извора на р. Бебреш през Стара Мандра,  до землището на с. Стъргел”сдължина  8915 м.

Може да направите и по-дълъг туристически преход, ако оставите колата си в  Горно Камарци, откъдето се вие асфалтов път към Арабаконашката седловина - граница между Западна и Централна Стара планина. От там се стига пеша до паметника, който се намира на източната страна на прохода в борова горичка. Горно Камарци е най-северното село в община Горна Малина. На север зад него  се издига Стара планина, а на юг - Средна гора. От селото тръгват пътищата за два старопланински прохода - Витиня и Арабаконак. Съвсем близо, в Стара планина, се намира връх Звездец, а на изток - връх Баба.

 

Краят на новата екопътека ще ви изведе в землището на съседното село  Стъргел, чиято красива природа привлича множество столичани за отдих и туризъм. Разходката по криволичещите селски улички сред стари къщи от плет, измазани с кал, дувари и порти с обрасли пътеки към тях ще ви пренесе назад във времето. Селската църква „Свети Николай“ е построена през 1863 г. Изписана е през 1881 г. от дебърските майстори Исая и Яков Мажовски.

Ако разполагате с още време за разходка, от Стъргел по Подбалканския път   може да стигнете до с. Долно Камарци.  Реката, течаща до центъра, дели селото на две. Обособена е вилна зона по източния хълм, над гара Долно Камарци, която се разраства поради желанието на хората да живеят сред чиста природа. Най- значимата архитектурна постройка от Възраждането тук  е храмът „Св. Великомъченик Георги”, построен през 1849 г.  В близост до селото се намира манастирчето „Света Троица”.

В с. Долно Камарци е създаден арт център от проф. Вихрони Попнеделев, с изградени ателиета за приложни изкуства (дърворезба, керамика, текстил и други). Центърът провежда образователни и квалификационни курсове по дърворезба, керамика, текстил, графика и живопис за начинаещи, напреднали и колекционери с лектори от НХА. Създадени са условия за арт туризъм с цел популяризиране на българската култура чрез запознаване с традиционни занаяти и изкуства.

За контакт с артцентъра: тел: +359 898612608

e-mail: apopnedeleva@yahoo.com , vpopnedelev@gmail.com

 

 

Arabakonak

Back to parent gallery


Новини