Горна Малина - Априлово - Долна Малина
 
   Ако за уикенда изберете  разходка  по Подбалканския път на изток от столицата, само след трийсетина километра ще откриете,  че ветрените мелници на Елин Пелин отново са част от пейзажа на софийското поле.  
 
   До Горна Малина е  изграден един от най-оригиналните атракциони в района около столицата – Хидропарк  „Вятърните мелници“. С няколко басейна, езеро за спортен риболов, зоокът, детски съоръжения, конна езда, ресторант, къщи за гости и дори енергийна пирамида с полускъпоценни камъни, той вече се наложи като едно от любимите места за отдих на столичани и жителите на околните населени места.
   В този район съхранената природа, кристалният въздух, слънцето и стелещата се тишина сами създават енергийна пирамида, от която човек се зарежда и релаксира.Тук река Макоцевска разделя последните възвишения на Стара планина и Средна гора. Село Горна Малина е административен център на общината, разположено на 34 км източно от София.
   Селище с древна история, за което свидетелстват останките от тракийско светилище, средновековна крепост в местността „Градището” и средновековният манастир „Св. Константин и Елена”, днес Горна Малина се развива като център на „зелена“, екологична община. Един от новите реализирани проекти е „Спортен комплекс Горна Малина”, който предлага чудесна база за  практикуване на професионален и любителски спорт. Обновеният със средства от европейските фондове градски център, църквата „Успение Богородично”/1920 г./, новоизградените уютни къщи за гости „Атика“ превръщат селището в отправна точка за туризъм в района.
   Традиционно събитие от културния календар на община Горна Малина е регионалният арт фестивал „Малинале” – изложба на пластика, живопис, графика, керамика, фотография и текстил с творби на съвременни български творци, свързани с общината.
 
   До селото  почти на всеки час пътуват маршрутки от София, чиято начална точка е автогара „Подуяне“, близо до стадион „Герена”.
 
Контакти:
Къщи за гости – вила „Атика” - ул. Първа № 112,  т. 087 877 0180
http://villatica.com/
 
Пицария Доче Вита е на пътя между Вятърните мелници и центъра на Горна Малина
Работно време: всеки ден 07:00 до 22:00 часа. Тел: 0887299257
 
Хидропарк „Вятърните мелници“  - т. 0885 70 00 05
http://www.melnicite.bg/
 
   На 6 км. от Горна Малина се намира с. Априлово, едно от най-големите села в общината, където може да посетите църквата „Успение Богородично“.  Южно над селото като корона се издига първото възвишение на Средна гора, наричано от местните жители  „Баба̀та“, покрито с широколистна и иглолистна растителност, а на върха му е манастирът  „Св. Симеон Стълпник“.
Априлово  е създадено някъде в края на 15 век, когато в района е започнало да се развива чифликчийство. Селището е сменило няколко имена, като сегашното е посветено на българския възрожденец, писател и дарител Васил Априлов. В селото се пазят и възпроизвеждат голяма част от обичаите на българския традиционен календар: Лазаровден, когато красиви момичета,  закичени с пролетни цветя, обхождат селото и пеят за здраве и плодородие, Коледа, когато дружина коледари тръгва  да благославя всяка къща за здраве и плодородие. На 31 декември в центъра на Априлово се събират млади и стари, за да пуснат пръстенче или друг накит в котлето на момичето, избрано за „Пръстенарка“, а на 1 януари  с пожелания за бъдещето  преминава обичаят „наричане на пръстените”.  Най-многолюден и емоционален е Тодоровден, на който всяка година се провеждат парад на конете и конни състезания. 
Пешеходните маршрути от Априлово ще ви отведат до „Стъпката на Крали Марко“ и до „Бабата“.
 
   На връх Бабата е имало древно тракийско светилище, част от комплекс, ориентиран около скални обекти, за което свидетелства каменният кръг, опасващ хълма. Според вярванията на древните траки, тези светилища  имали силата да пречистват и дават нови сили. Тук се правели  поклонически пътувания и гадания  с ритуално вино. По целия хълм все още се намират голямо  количество керамични останки. Старото име на това място било „Аол“ – светилище на Боговете, място, където Боговете говорят.  Под върха е извирала лековита вода, която и до ден днешен хората наричат „Благата вода“. През 1966 г. светилището е включено от Комитета по култура в списъка на паметниците на културата в Софийски окръг.
По време на Средновековието тук е имало и малък манастир, заради който местните хора наричат  тази местност „Манастира“.  Днес на мястото е изградена църквата „Свети Симеон“. За да стигнете до там трябва да тръгнете от центъра на селото на юг по пътя с автомобил или пеша покрай ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.  
На връщане към София от с. Априлово може да минете през село Долна Малина, известно през последните години с UFOFilm Studios, където целогодишно се произвеждат български и чуждестранни  филми, телевизионни предавания, видео клипове, сериали. От селото тръгват няколко туристически маршрута, по които може да тръгнете:
Преходен маршрут „По сенката, па до чучура!”
Върви се на север - предимно покрай река Добра - Макоцевска - около 5 км. Пътеките са хоризонтални и предимно сенчести. Минава се покрай „Градището”- било е с равна площ, върху внушителните 6 дка. Тук са разкрити неолитно селище и основи на крепост. Намерени са части от оброчни плочи и римски монети от ІІІ век сл. Хр. Сред растителността преобладават червена върба, топола, дива джанка, дуд, черниции други. Крайната точка - местността „Чучура”, е  изворче с бистра и студена питейна вода. Препоръчителна екипировка: ботуши (или здрави, високи обувки), противовятърно яке.
 
Преход от с. Долна Малина до с. Горна Малина – Общински център
Върви се на североизток от село Долна Малина (моста), минава се покрай ВиК-станцията („помпената”), изкачва се местността „Корията” и се спуска до с. Горна Малина. Маршрутът   минава покрай Спортен комплекс „Арена Горна Малина” и училище ”Христо Ботев”. Препоръчителна екипировка: ботуши (или здрави, високи обувки), противовятърно яке, дъждобран при нестабилно време.
 
   В Долна Малина също  се спазва традиционния  български календар с обичаи като „Суровакане“ на 1 януари, „Наричане на пръстени“ на 14 януари, Лазаруване, Еньов ден, Събор на селото - 26 октомври, на Димитровден, когато вечерта млади и стари се събират на центъра, кметът открива танците, вдига наздравица и се прави заря.
 
Места за настаняване в с. Долна Малина:
В село Долна Малина има възможност за настаняване  в  битово-старовремски и съвременни къщи.
 
Контакти:
Ресторант "Вероника"– предварителна резервация на тел.: +359884266736, +359988986407 или +359888339206.
UFO (BUFO) Studios café
 Кафенето се намира в централната офис сграда в с. Долна Малина. Телефон: +35971592400.

 

 

gornamalina-aprilovo

Back to parent gallery

 

Новини